
Podzimní pečení „ Bramboráčků“ ve školní družině
Bramborák, cmunda, krompelák, kramflek, vošouch, křapáč nebo stryk to jsou synonyma pro oblíbený pokrm slovanských a germánských národů. Každá rodina má svůj oblíbený recept a název.
Odjakživa to bylo jídlo chudých. Záleží na tom jaké ingredience použijeme a jak je připravujeme. Někdo smaží bramboráčky na oleji, někdo je peče bez oleje a někdo peče v troubě.
V pondělí 24.10.2022 odpoledne se opět sešli ve školní kuchyňce naši malí kuchtíci a kuchtičky, aby připravili a upekli „Voňavé plněné
bramboráčky“.
Podle jednoduchého receptu si děti připravily všechny suroviny ( nastrouhané brambory, hladkou mouku, vejce, trochu mléka, sůl,
majoránku,namačkaný česnek)a nádobí. Vše smíchaly a zpracovaly těsto. Pak lžičkou tvořily na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky, které zdobily plátkem šunky nebo sýru. Nakonec jsme vložili plechy do trouby a pekli asi 45minut dozlatova.
Než se bramboráčky upekly, připravil a ozdobil si každý malý kuchtík podzimní košíček na bramboráčky veselými obrázky dýní i duchů.
Všem dětem se pečení velmi líbilo a již se těší na další listopadové pečení, tentokrát velmi oblíbených muffin v košíčku.
Dobrou chuť přeje Eva Koucká