
Na svatého Martina pekla „Lokše“ školní družina 13.11.2023
V pondělí odpoledne se opět sešel náš družinový kroužek vaření, aby připravil staročeskou dobrotu „Lokše“ neboli patenty, laty, šumpále, přesňáky, rumpále, … označující druh bramborových placek oblíbených v kuchyni v Česku, na Moravě i na Slovensku.
Tato delikatesa má v kuchyni hodně využití. Chutná k „Svatomartinské huse“ se zelím, ale i s povidly nebo posypaná mákem.
Podle receptu jsme brambory nejdříve uvařili a nechali je vychladnout. Pak malí kuchaříci brambory oloupali, nastrouhali, smíchali s moukou, solí a vejcem, zpracovali těsto, rozdělili ho na kousky, vyváleli placky a upekli v troubě.
Placky jsme potřeli sádlem, pak buď posolili nebo pomazali povidly. Oboje bylo výborné! Když se placky pekly, připomněli jsme si sobotní svátek svatého Martina a každý si vyrobil bílého koníka s hřívou z vlny.
Všem staročeské placky velmi chutnaly, hlavně ty pomazané povidly. Již se těšíme na další vaření v kuchyňce, tentokrát s vůní Vánoc.
Dobrou chuť! Eva Koucká